
Evaluation of the Public Consultation of the General Terms and Conditions of 
PRISMA Platform to entry in force as of 01 March 2019  

 
 
 
Results and evaluation of the Public Consultation: 
 
To improve structure, ease readability, ensure consistency and introduce specific regulations for UK 
Network and Storage Users, PRISMA intends to amend its General Terms and Conditions (GTCs) 
including Glossary.  
 
Therefore, a public consultation on the amendments of the GTCs was conducted from 14 December 
2018 to 18 January 2019.  
 
PRISMA received only two requests regarding the consulted version of the GTCs: 
 

1) Clarification about the specific changes that would allow British Network and Storage Users to 
continue using the PRISMA Platform after Brexit.   
 
Question: 
 
“Please could you kindly provide a mark-up or a summary of the areas of Chapter 3 – Allocation 
Mechanisms for the UK in comparison to Chapter 2, to highlight the specific changes that allow 
British companies to continue using PRISMA. As the mark up currently stands it’s very difficult 
to see what is distinguish how this differs to the general allocation provisions”.  
 
The question was answered in the following way: 
 
“Chapter 3, regarding Special Allocations Rules for the United Kingdom of Great Britain and 
Northern Ireland, mostly follows the wording of Chapter 2. We decided to make a separate 
chapter in order to differentiate the rules that generally apply to countries in the EU from the 
rules that apply to the UK. This is important because in the future we will have to harmonize 
our GTCs with the new regulations at the UK’s national level.     
 
The following are other changes introduced because of Brexit:  
 
1. Article 1: Definitions: We included the possibility that some definitions are also included 
in the regulations at the national law of the UK that will implement European regulations and 
directives.  
 
2. Article 20: Force majeure (2): We clarified that ‘the exit of the United Kingdom (or 
another European Union Member Country) from the European Union shall not be considered 
force majeure’”.  
 
 
 

2) Clarification regarding whether the hardware token must be returned by the User(s) upon 
deactivation of the User account.  
 
Question: 
 
“unter Referenz 15 Artikel 11.4 bzw. Referenz 21 Artikel 16.9 geht es um die Rückgabe des 
Hardware Tokens. Es wurde mir vor einiger Zeit mitgeteilt, dass die Token nicht mehr 
zurückgegeben werden müssen und dieses in den GTCs falsch steht. Da dieser Passus auch 
weiterhin in den neuen GTCs stehen soll, meine Frage, ob die Token jetzt doch wieder 
zurückgegeben werden müssen”. 



This question prompted us to revaluate the practicability of the prescriptions of Articles: 11.4, 
16.8 and 16.9. After an internal assessment, PRISMA decided to modify Articles 11.4, 16.8 and 
16.9 and adapt them to the current practice.  

 
These changes are marked in green in the following table and in the updated synopsis. 

 
 

Articles 11.4, 16.8 and 16.9 of GTCs 
before public consultation 

Articles 11.4, 16.8 and 16.9 of GTCs after 
public consultation 

Article 11: Access Key 
 
4. The hardware token will be sent by 

registered letter and remains the property 
of PRISMA. It must be returned by the 
User(s) upon deactivation of the User 
account.  The hardware token will be 
replaced by PRISMA within 7 years of 
delivery to the Network User to avoid token 
malfunction. In case of malfunctioning of 
the hardware token before such 
replacement by PRISMA, the User 
Administrator may request its replacement 
to PRISMA who will provide a replacement 
to the Network/Storage User without 
undue delay. 

 
 
 

Article 11: Access Key 
 
4.The hardware token will be sent by 

registered letter and remains the property 
of PRISMA. PRISMA reserves the right to 
request the return of the hardware token 
upon deactivation of the User account. In 
case of malfunctioning of the hardware 
token, the User Administrator may request 
its replacement to PRISMA who will 
provide a replacement to the 
Network/Storage User without undue 
delay. 

Article 16: Contract termination and 
deactivation of the Network or Storage User 
 
8. Upon termination of the PUC, all hardware 

tokens must be returned to PRISMA and 
the software tokens must be deactivated 
without undue delay, but in any case, no 
later than fourteen (14) calendar days after 
termination. 

9. If a hardware token is not returned within 
this period, PRISMA is entitled to bill the 
Network User or the Storage User for the 
costs of the hardware token. In that case, 
the Network User or the Storage User is 
obliged to pay the costs of the hardware 
token. 

Article 16: Contract termination and 
deactivation of the Network or Storage User 
 
8. Upon termination of the PUC, PRISMA 

reserves the right to request the return of 
all hardware tokens and the software 
tokens must be deactivated without 
undue delay, but in any case, no later 
than fourteen (14) calendar days after 
termination. 

9. If a hardware token is not returned after 
PRISMA’s request, PRISMA is entitled to 
bill the Network User or the Storage User 
for the costs of the hardware token. In 
that case, the Network User or the 
Storage User is obliged to pay the costs 
of the hardware token. 

 
  


